Chateau Kamnik
Wat begon als hobby van Ilja Iki Malinkovski met een klein wijnhuis om meer naamsbekendheid te creëren voor Macedonische wijnen, is in de loop de jaren uitgegroeid tot het meest toonaangevende Chateau van het land. Chateau Kamnik Estate bevindt zich in de Vardar Vallei, aan de Oostkant van de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje. In de afgelopen jaren zijn de wijnen van dit toonaangevende Chateau internationaal vele malen in de prijzen gevallen.
In 2004 werd in de Povardarie regio, ten oosten van Skopje begonnen aan de bouw van het Chateau Kamnik. Toen werden de eerste stokken aangeplant. Vanaf 2008 leverde het Chateau Kamnik zijn eigen eerste oogst. Vandaag de dag omvat het domein 17 hectare aan wijngaarden, op het zuiden gericht, verspreid over de heuvels met een minimale hoogte van 300 meter. De omliggende bergen zorgen voor een microklimaat. De Vardar rivier voert koele briesjes aan en de omliggende bergen bieden beschutting tegen extreme weersomstandigheden. Deze ideale omstandigheden zorgen voor de teelt van druiven van uitzonderlijke kwaliteit, die de basis vormen voor de voortreffelijke wijnen van Kamnik.
Chateau Kamnik Winery heeft eerst internationaal bekende druiven aangeplant zoals Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot en Chardonnay. Vervolgens zijn zij zich ook gaan specialiseren in het cultiveren van nieuwe klonen van bekende en minder bekende druivenrassen. De wijngaarden zijn ondertussen aangeplant met: Cabernet Franc, Vranec, Arinarnoa, Pinot Noir, Carmenère, Sangiovese, Montepulciano, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Gewürztraminer, Moscato Giallo, Temjanika (beter bekend als Muscat à Petit Grains), Viognier en Greco di Tufo.
Chateau Kamnik is zonder twijfel één van de hoogst aangeschreven wijnhuizen van Noord-Macedonië. Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te kunnen behalen zijn de opbrengsten uit de wijngaarden tot het minimum teruggebracht. Alles gebeurt handmatig, het oogsten gebeurt in de ochtenduren om de druiven niet te warm te laten worden en in koelruimtes onder de juiste temperatuur te laten starten aan het wijnproces. Onder het chateau bevinden zich mooie en grote kelders om de wijnen jaren te kunnen laten rijpen in eikenhouten vaten.
Het wijnhuis verwelkomt ook bezoekers en biedt rondleidingen door hun wijngaarden en wijnmakerij, waar gasten de kans krijgen om te leren over het wijnproductieproces en natuurlijk te proeven van hun prachtige wijnen en te dineren in het eigen restaurant.
Een bezoek aan Kamnik is niet alleen een wijnproeverij, maar een reis door de rijke geschiedenis en prachtige landschappen van dit betoverende wijngebied.