Zuid-Afrikaanse wijngebieden

Hoewel er in Zuid-Afrika al eeuwenlang wijn wordt gemaakt is er pas sinds 1973 een officiële kaart van wijngebieden. Die bestaat uit vier grote regio's, circa 23 districten binnen die regio's en daarbinnen en soms daarnaast weer kleine microzones die 'wards' worden genoemd. De indeling is bovendien voortdurend in ontwikkeling. De kaart verandert kortom nogal eens en dat maakt het natuurlijk niet overzichtelijker. Hieronder geven we daarom per regio aan wat (momenteel) de belangrijkste discticten en wards zijn.

Zuid-Afrikaanse wijn uit Constantia kopen

De Kustregio

Deze regio ligt op de Westelijke Kaap, aan de Atlantische Oceaan. In het Noorden van deze regio ligt het district Swartland, ooit een regio waar vooral bulkwijn vandaan kwam, maar tegenwoordig het Walhalla voor avontuurlijke Zuid-Afrikaanse wijnmakers die op zoek zijn naar specifieke terroirs om fraaie kwaliteitswijnen maken. Ten Zuiden van Swartland liggen de districten Tulbagh, Darling en Tygerberg. Deze districten zijn aanzienlijk kleiner en variëren enorm in bodemsamenstelling en ligging. Er worden daardoor heel gebiedseigen wijnen gemaakt.

Nog iets zuidelijker, nabij Kaapstad, liggen de voor de Zuid-Afrikaanse wijn belangrijke districten Franschhoek, Wellington, Paarl en Stellenbosch. Die laatste is waarschijnlijk het bekendste en beroemdste wijndistrict van Zuid-Afrika. Hier werd in 1652 de eerste wijnstok door Jan van Riebeeck geplant. Stellenbosch is een lappendeken met verschillende terroirs en druivenrassen. Binnen Stellenbosch bevinden zich verschillende wards zoals Polkadraai-Hills, Devon Valley, Jonkershoek Vallei en Simonsberg-Stellenbosch.

Ten Westen van Stellenbosch, grenzend aan Kaapstad, ligt Constantia, waarschijnlijk de bekendste ward van Zuid-Afrika. Al in de achttiende eeuw waren de zoete wijnen uit Constantia wereldberoemd. Tegenwoordig is maar liefst een derde van de wijngaarden van Constantia beplant met Sauvignon Blanc.

Ten Zuiden van Constantia ligt het zevende district van de Kustregio: Cape Point. Dit is het schiereiland naar Kaap de Goede Hoop.

De Zuidkust

De wijnbouw op de Kaapse Zuidkust staat onder invloed van de Benguela stroming vanaf Antartica en van de 'Kaapse Doctor', een koude wind vanuit het Zuiden. De wijnbouw aan de Kaapse Zuidkust kun je daardoor als 'cool climate' beschouwen. De wijnen zijn fris en relatief licht met veel finesse en elegantie.

Aan de Zuidkust bevinden zich vijf districten. Het meest westelijk ligt Elgin, verder naar het oosten langs de kust liggen Walker Bay en Cape Agulhas. Walker Bay herbergt verschillende wards als Bot Rivier, Hemel-en-Aarde Vallei, Hemel-en-Aarde ‘Ridge’ en 'Upper' Hemel-en-Aarde Vallei. Boven Walkerbay bevinden zich de districten Overberg en Swellendam.

De Breede Rivier vallei

Deze regio ligt boven de Kaapse Zuidkust en ten oosten van de Kustregio. In de Breede Rivier vallei wordt verhoudingsgewijs de meeste Zuid-Afrikaanse wijn gemaakt: meer dan een kwart van de totale productie komt hier vandaan. Vooral de districten Breedekloof en Worcester brengen veel wijnen voor. Uit het district Robertson komen waarschijnlijk de beste wijnen van de Breede Rivier vallei. In de Breede rivier vallei vindt veel massaproductie door zeer grote wijnhuizen en cooperaties plaats. Meer in elk district zijn ook kleine boutique wijnhuizen actief, die laten zien wat het kwaliteitspotentieel van de regio is. Een probleem voor alle wijnmakers is de neerslag. Die is al jaren gering in de Breede Rivier vallei waardoor wijnmakers gedwongen zijn om flink te irrigeren.

Klein Karoo

Klein Karoo ligt nog verder landinwaarts dan de Breede Rivier vallei. De zomers zijn hier veel warmer dan aan de kust en dat heeft uiteraard gevolgen voor de wijnbouw. Je vindt hier bijvoorbeeld verschillende 'Port-druiven' als Tinta Barroca (die in Zuid-Afrika als Tinta¬†Barocca wordt gespeld), Sousão en Touriga Nacional. Daar maken (ook) de Zuid-Afrikanen van oudsher versterkte zoete wijnen van in de stijl van de echte Port. Er worden ook wel droge wijnen gemaakt in Klein Karoo, maar die zijn over het algemeen minder de moeite waard. De twee wijndistricten in Klein Karoo zijn Langeberg-Garcia en Calitzdorp.

Olifants River

Het geldt niet als een echte regio (officieel) maar zo kun je Olifants River toch wel zien. Het is het meest noordelijke wijngebied van Zuid-Afrika, langs de Westkust boven de Kustregio. Hier komen vooral goede en goed betaalbare witte wijnen vandaan, meestal gemaakt van Chardonnay, Colombard en Sauvignon Blanc. In het zuiden van Olifants River, tegen Swartland aan, langs de gelijknamige rivier, liggen de wards Citrusdal Mountain en Citrusdal Valley. Noordelijker en pal aan de Atlantische kust ligt de piepkleine ward Bamboes Bay waar (alleen) wijnmaker Fryer's Cove uitstekende Sauvignon Blanc perst.

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.