Zuid-Afrikaanse wijn

Zuid-Afrikaanse wijn kopen

De Zuid-Afrikaanse wijn is sinds de jaren negentig aan een enorme opmars bezig. Ze zijn geliefd in de Lage Landen, onder andere omdat we dan eindelijk eens wijnen tegen komen waarvan we het etiket kunnen lezen. Nadat de markt de afgelopen jaren is overspoeld door goedkope Zuid-Afrikaanse bulkwijn bereiken ons de laatste jaren steeds meer Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen van kleine producenten die het terroir van hun wijngaard in het karakter van de wijn tot uitdrukking laten komen. Wij hebben een selectie gemaakt van zulke kleine kwalitetsproducenten. Je kunt bij ons 30 Zuid-Afrikaanse kwaliteitswijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Zuid-Afrikaanse wijn, dan vertellen we je hieronder graag meer.

De Zuid-Afrikaanse wijngeschiedenis kent een duidelijk begin. De eerste wijnoogst was op 2 Februari 1659. Enige tijd eerder had de Nederlander Jan van Riebeeck van de VOC opdracht gegeven om een nederzetting bij Kaap de Goede Hoop te bouwen. Voor de bevoorrading van de passerende schepen plantte hij druivenstokken aan. Nog belangrijker was zijn opvolger Simon van der Stel. Van der Stel was meer een (wijn)boer dan een gouverneur. Hij legde verscheidene wijngaarden aan en maakte van de Zuid-Afrikaanse wijn zijn levenswerk. Het bekendste Zuid-Afrikaanse wijndistrict Stellenbosch is naar hem vernoemd.

Ten tijde van de Apartheid was de import van wijn uit Zuid-Afrika verboden. Pas in de jaren negentig van de vorige eeuw verschenene er weer Zuid-Afrikaanse wijnen op de markt. Sindsdien is veel veranderd. Niet alleen in de techniek, maar ook sociaal. De wijnbouw is niet meer voorbehouden aan een blanke elite. Er is een heel nieuwe en diverse generatie wijnmakers in Zuid-Afrika actief. In de loop der jaren is Zuid-Afrikaanse wijn in West-Europa en in het bijzonder in Nederland zeer populair geworden. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat veruit de meeste (goedkope) Zuid-Afrikaanse wijn die door de Hollanders gedronken wordt, in grote tanks wordt verscheept en in Nederland wordt gebotteld onder namen waar ze in Zuid-Afrika nog nooit gehoord hebben.

In de afgelopen jaren zien we steeds meer kleine wijnmakers, die op een duurzame manier op kleine schaal wijn maken en daarbij streven naar typiciteit en terroirexpressie. Met andere woorden: naar wijnen waarvan je kunt proeven waar en waarvan ze gemaakt zijn. Dit zijn de betere Zuid-Afrikaanse wijnen die qua stijl dikwijls Europees aandoen en waar uiteraard een wat hoger prijskaartje hangt.

Zuid-Afrikaanse druiven

Er zijn in Zuid-Afrika tientallen wijndruiven aangeplant. De meeste zijn bekende internationale variëteiten afkomstig van het Europese continent, enkele zijn kruisingen uit de Verenigde Staten of uit Zuid-Afrika zelf. Eén van die lokale kruisingen heeft het geschopt tot één van 's lands 'signatuur-druiven': de Pinotage. Dat is een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Inmiddels is ongeveer 6% van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden aangeplant met Pinotage. Je vindt hem in vrijwel alle wijnregio's. Vroeger liet de kwaliteit van de Pinotage wijnen nog wel eens te wensen over. Dat lag niet aan de druif, maar aan ziektes in de wijngaarden. Met behulp van de Zuid-Afrikaanse 'Pinotage Association' is de kwaliteit de laatste jaren sterk verbeterd.

Voor witte wijnen is de Chenin Blanc het meest aangeplant; bijna een vijfde van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden is met deze druif - die in Zuid-Afrika ook wel 'steen' wordt genoemd - aangeplant. Op de tweede plek (met een aanplant van ongeveer 12%) komt de Colombard, gevolgd door Sauvignon Blanc en Chardonnay met beide iets minder dan 10%. De Sauvignon Blanc wint de laatste jaren terrein ten koste van de Chardonnay. Andere witte druivenrassen waarvan in Zuid-Afrika wijn wordt gemaakt zijn: Emerald Riesling (die je ook in Israël en de Verenigde Staten vindt), Gewürztraminer, Marsanne, Grenache Blanc, Chenel (een lokale kruising van Chenin Blanc en Ugni Blanc), Muscadelle, Roussanne, Sémillon (in Zuid-Afrika ook wel 'Groendruif' genoemd), Ugni Blanc, Clairette Blanche, Muskaat van Alexandrië (wordt vooral voor dessertwijnen gebruikt), Riesling, Pinot Gris en Viognier.

Als het om rode wijnen gaat dan is de Cabernet Sauvignon met ruim 11% het meest aangeplant, op de voet gevolgd door de Syrah. Nu is die laatste aan een sterke opmars bezig en hij zou over een paar jaar zomaar de meest aangeplante druif van Zuid-Afrika kunnen zijn. Op de derde en vierde plaats komen respectievelijk de Pinotage (7,5%) en de Merlot (6%). Andere rassen die je in Zuid-Afrika vindt zijn: Cabernet Franc, Malbec, Mourvèdre, Ruby Cabernet (een Californische kruising tussen Carignan en Cabernet Sauvignon), Tinta Barocca, Touriga Nacional, Sousão (deze drie worden vanoudsher gebruikt voor zoete, versterkte wijnen maar er worden steeds vaker droge wijnen van geperst), Barbera, Carignan, Gamay, Nebbiolo, Petit Verdot, Pinot Noir, Sangiovese, Zinfandel, Cinsault, Grenache en Roobernet (een lokale kruising tussen Cabernet Sauvignon en Alicante Bouschet).

De Zuid-Afrikaanse wijnindustrie heeft momenteel haar eigen voorkeuren. Zoals je de 'big five' kunt spotten in het Krugerpark is er een 'bix six' waar de wijnindustrie op inzet: Pinotage, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay and Sauvignon Blanc.

 

 

 

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.