Oost-Europese wijn

Oost-Europese wijn doet nog steeds de wenkbrauwen van veel liefhebbers fronsen. Ooit kwamen hier zeer prestigieuze wijnen vandaan. Na de Tweede Wereldoorlog begon het verval. Maar Oost-Europa is inmiddels weer hard op de weg terug. Het is de 'Nieuwe Oude Wereld' van de wijn. Avontuurlijke liefhebbers zijn er steeds vaker naar op zoek. Je kunt bij ons 67 van de beste Oost-Europese wijnen kopen. Bekijk ze door op de knoppen hierboven te klikken. Wil je meer weten over Oost-Europese wijnen, dan vind je hieronder meer informatie.

oost-europese wijn

Bij het samenstellen van ons assortiment Oost-Europese wijnen hebben we voor de pioniers uit de regio gekozen. We hebben de wijnhuizen uitgezocht die volledig gemoderniseerd en geprofessionaliseerd zijn. Die maken inmiddels aardige tot dikwijls verrassend goede wijnen.

Een vergeten regio met enorme potentie

Voor de Tweede Wereldoorlog deden de wijnen uit Oost-Europa niet onder voor wijnen die voor ons veel gangbaarder zijn als Italië of Frankrijk. Het IJzeren Gordijn maakte alles anders. In het Oosten werd kwantiteit belangrijker dan kwaliteit. De wijngaarden werden door de Oost-Europese staten onteigend. Oude familiebedrijven verdwenen en grote staatsbedrijven kwamen er voor in de plaats. De gevolgen waren desastreus.

Sinds de val van de muur aan het eind van de vorige eeuw is er in de Oost-Europese landen veel veranderd. De grond is weer teruggegeven aan de burgers. Nieuwe, particuliere wijnbedrijven zijn gesticht. Oude familiebedrijven pakten de draad weer op. En er is flink geïnvesteerd. De potentie - eeuwenoude inheemse druivensoorten en uitstekende terroirs - is nooit verdwenen. Nu de kennis en de aanpak steeds dichter het West-Europese niveau benaderd, komt ook de kwaliteit van de wijn weer op het hoogste niveau.

Onbekende, eeuwenoude druivenrassen

Wat Oost-Europa voor heeft op wijnlanden als Chili, Argentinië en Nieuw-Zeeland zijn de vele tientallen, zo niet honderden in Nederland nog totaal onbekende druivenrassen. Ze hebben dikwijls bijna onuitpreekbare namen als Mtsvane, Fetească Regală of Hárslevelű. Dat maakt Oost-Europa is het Walhalla voor de avontuurlijke wijndrinker! Als je meer wilt weten, klik hier voor een overzicht van Oost-Europese druiven >>

© AndereWijn 2008 - 2021 Teksten of beelden mogen niet zonder onze toestemming worden hergebruikt.